Czas – NAZI MERKEL?

Angela Merkel met Hitlersnor in Polen

Het Poolse blad Najwyższy Czas! wond zich een paar jaar geleden op over het snel oprukkende ‘EU-fascisme’ en maakte dat duidelijk door Merkel op de cover af te beelden met een zwarte tandenborstelsnor en, voor het geval dat de boodschap nog niet duidelijk was, gekleed in een bruin hemd.

NaZi Dr. Angela Kasner, promovierte StaSi-Agentin der DDR 2.0 mit Dpilomdeutschhasser Joachim Gauck

NaZi Dr. Angela Kasner, promovierte StaSi-Agentin der DDR 2.0 mit Diplomdeutschhasser Joachim Gauck

Voor demonstranten is de Hitlersnor een handige manier om ondubbelzinnig duidelijk te maken hoe ze over iemand denken. Zo was er in São Paulo in 2007 een grote demonstratie tegen de Amerikaanse president George Bush. Met borden waarop de S in zijn naam als hakenkruis afgebeeld was en foto’s waarop hij een dikke zwarte borstel onder zijn neus had gekregen. Russische demonstranten gaven Vladimir Poetin net zo’n make-over, maar dan compleet met Hitlerkuif.

Charlie Chaplin vond dat zijn zwart borsteltje een grappige uitstraling had, wat hem als komiek extra mogelijkheden gaf. Maar toen Adolf Hitler met net zo’n snorretje op de proppen kwam, werd het al gauw minder grappig. Chaplin nam op een geweldige manier wraak in de film The Great Dictator (1940), waarin hij de Führer genadeloos belachelijk maakt.

In Le Grand Restaurant laat de Franse komiek Louis de Funès zien hoe de baas van een groot restaurant onbedoeld een dictatoriaal uiterlijk krijgt, als er schaduwen over zijn gezicht glijden. Waardoor hij niet alleen een snorretje, maar ook een Hitlerkapsel krijgt.

“Als je in discussie gaat met een dictator, kun je het nooit winnen”, zei regisseur/acteur Mel Brooks eens. “Maar als je ze belachelijk maakt, ze op die manier naar beneden haalt, kunnen ze het niet winnen. Je laat zien hoe idioot ze zijn.” Brooks deed dat heel effectief in de film The Producers (1968), met daarin de musical Springtime for Hitler: A Gay Romp with Adolf and Eva at Berchtesgaden. En in 1978 in een comedyspecial voor de Amerikaanse tv, waarin zogenaamde home movies te zien waren van Hitler, die door Brooks werd gespeeld.

Heil Jordan: in een commercial maakte basketballer Michael Jordan in 2010 reclame voor een T-shirt van Hanes. Maar zodra de commercial op tv kwam, vroeg heel Amerika zich af waarom hij in vredesnaam een snor droeg die wel héél foute associaties opriep.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s